Hmyzí cukrárna aneb 10 jedlých květin, kterými přilákáte motýly i včely do své zahrady.

„Ubývá hmyzu.“ „Včelám hrozí zánik.“ „Již 3/4 druhové populace hmyzu v České republice již zaniklo.“

Takovými a podobnými titulky se sociální sítě jen hemží. Jaká je Vaše reakce na ně? Musím říct, že i když se snažím brát negativní zprávy s klidem, těmto jobovkám se poměrně daří mě zneklidnit.

Neumím si představit, že bych jednou nepotkávala babočky, pestřenky nebo včely. Bylo by mi smutno z toho, že mé děti nemohou pozorovat čmeláky odpočívající na omanu nebo dlouhozobky čekající, až se otevřou pupalky. Nakonec by mi snad chyběli i ti komáři, kdo ví.

To ticho a následky pro člověka z nedostatku hmyzu si zkrátka nechci představovat. Ještě teď si živě vybavuji, jak sem loňské léto procházela zahradou a na každém kroku to tam bzučelo, třepotalo křídly a sosalo nektárek. Život, život, život!

Jsem tu / nejsem tu?

Jdou dva lidé zahradou… Jsou voní to tam ránem, rosa se třpytí, zelenina bujně roste, květiny se otevírají ve své rozmanité nádheře, každá je jiná… Také byliny kvetou. Bukvice a levandule jsou obsypány motýly. Zřejmě ví o jejich léčivé síle. Zdálo by se, že oba lidé vidí všechnu tu nádheru. Ale kdepak… Jeden ji vnímá všemi smysly a je přímo vtažen do toho cvrkotu a bzukotu. Druhý je ale ponořený do svých myšlenek. A tak přírodu vnímá jen okrajově. Zatímco jeden se sytí a léčí, druhý se utápí v obsahu mysli…Přeji vám, ať dokážete co nejčastěji být v přítomnosti. K tomu jsou naše smysly a okolní svět jako svořené 😉

Gepostet von Hliněná kuchyň Kamily Brotánkové am Montag, 2. Juli 2018

Takhle by to ale samozřejmě nevypadalo, kdybychom nepozvali do zahrady ty správné medonosné rostliny.

Dnes se chci zaměřit na ty z nich, které jsou…

  • atraktivní pro oko,
  • důležité pro hmyz ,
  • jedlé a jejich květy se dají použít v kuchyni – na ozdobu jídel či jako léčivka nebo koření.

Neotálíme a sázíme!

10 mých nejmilejších medonosných jedlých květin:

Brutnák lékařský

Tahle modrá hvězdička je na zahradě opravdovým pokladem.

Je nejen vynikajícím lákadlem pro včely a jiný hmyz, ale i Vaše zahrádka i talíř díky němu zkrásní.

Brutnák je také velmi léčivý – používá se při poranění, snižuje krevní tlak a pomáhá i při bušení srdce a při nervozitě.

JAK POUŽÍT BRUTNÁK V KUCHYNI?
Má okurkově chutnající listy, zaměřte se tedy na ty nejmladší a směle je používejte do salátů, špenátu, pomazánek nebo do polévek.
Květy v podobě modrých (ale i bílých, záleží na druhu) hvězdiček budou nepřehlédnutelné na obloženém chlebu, v salátu nebo kdekoliv jinde jako ozdoba. Co takhle v bylinkovém másle? To bude paráda!



Chrpa modrák i horská.

Výsledek obrázku pro chrpa horská
Chrpa horská, Zdroj: Botanická fotogalerie

Jako milovnici „ladovského venkova“ mě vždycky potěší pohled do obilných políček, v kterých se to sem tam červená máky a modrá chrpami.

Tyto nebesky modré křehké krásky můžete použít do vázy či do čaje (při sušení na světle ale jejich modrá barva vybledne).

Pokud chcete přivítat chrpy ve své zahrádce, doporučuji zvolit trvalou variantu – Chrpu horskou. Není tak něžně křehká, ale zato dlouho vydrží jak na záhonku, tak i ve váze. A hmyzu udělá radost jakbysmet. Vybrat si můžete z několika barevných variant.

JAK POUŽÍT CHRPU V KUCHYNI?
Na dezertech doplní jiné robustnější květy svou něžnou krásou. Použít je můžete i ve studené kuchyni – na ozdobu chlebíčků nebo do salátů.

Jetel luční.

Jetelíček, symbol rozkvetlých luk je radostí pro všechny.

Hmyzu dává pyl i nektar – bývá jednou z nejvíce obletovaných květin. Děti tento včelí i čmeláčí zmyk napodobují a rády cucají nektárek, který je příjemně sladký.

Půdě dodává porost jetele potřebný dusík, různé druhy jetele se tedy používají jako zelené hnojení.

A protože květy jetelu jsou nejen krásné, ale i jedlé, povíme si, jak je využít k jídlu.

JAK POUŽÍT JETEL V KUCHYNI?
Používáme květy i listy jetele, nejznámější je ten růžový – jetel luční.
Jeho použití je podobné jako u většiny jedlých květů. Uplatní se nejlépe ve studené kuchyni jako ozdoba dezertů, salátů, obložených chlebů, do studených nápojů.
V Irsku jste možná mohli ochutnat jetelový chléb, jehož těsto obsahuje růžové jetelové květy.
Dnes je již ale známý i jeho léčivý účinek – jako čaj jej můžete použít při trávicích obtížích – při nevolnosti či průjmu. Pokud potřebujete, pomůže Vám povzbudit metabolismus.

Kakosty všeho druhu

Kakost  oddénkatý 'Bevans Variety'  -  Geranium macrorrhizum 'Bevans Variety'
Kakost oddénkatý, „Bevans variety“,
Zdroj: Zahradnictví Florianus.cz

Ač jejich název nezní příliš slibně, natož atraktivně, prozradím Vám, že u nás na zahrádce jim patří nejedno čestné místo.

Jak si to zasloužily?

Dokáží růst i v opravdu drsných podmínkách, tzn. sucho i nevýživná půda. Nejraději má však polostín.

Když ho pozvete k sobě do zahrádky, odmění se Vám tím, že směle pokryje půdu dlanitými listy a chrání ji tak před vysycháním.

Později se otevřou květy v barvách od tělové po tmavě růžovou. Za ty budou vděčné mnohé druhy hmyzu.

Kakost oddénkatý ´Ingwersen´ - Geranium macrorrhizum ´Ingwersen´
Kakost oddénkatý, „Ingwersen“,
Zdroj: Zahradnictví Florianus.

Vyzkoušet můžete divoce rostoucí kakosty (luční, krvavý nebo i ten smrdutý! :)) ale i šlechtěné, které Vás odmění záplavou květů (hlavně různé variety oddénkatého nebo můj oblíbený – vznešený – s velkými fialovými květy).

JAK POUŽÍT KAKOST V KUCHYNI?
Všechny druhy kakostu můžete použít i k ozdobě sladkých i slaných jídel. Jejich květy zkrášlí např. dezerty nebo saláty.

Mateřídouška obecná.

„Mateřídouška šeptá do ouška
děvčátku co právě
ustlalo si v trávě….“

Také si rádi pobrukujete tuhle písničku od holek Kotkových?

Když si k mateřídoušce přivoním, říkám si, že tuhle vůni snad musí mít rád každý… Dává nám totiž pocit bezpečí maminčiny náruče.

A protože tohle sladké ukolébání vůní mateřídoušky čas od času potřebujeme, má u nás mateřídouška zvláštní místo. Před několika lety jsme vytvořili bylinkový gauč. Tedy záhonek, na kterém může člověk spočinout. Ne však v době květu, v tu dobu je obsypán včelami.

Mateřídoušce totiž jako jedné z mála rostlin nevadí, když si na ní lehnete nebo sednete. Jako skutečná maminka přijímá Vaši váhu – Vás celé, takoví, jací jste…

Mateřídouškový gauč u nás na zahrádce – přijďte si poležet, přivonět i zameditovat…


JAK POUŽÍT MATEŘÍDOUŠKU V KUCHYNI?
Můžete ji nasušit a poté ji používat dvojím způsobem: jako čaj (do směsi či samostatně) nebo i jako koření. Mateřídouška je blízce příbuzná s tymiánem, proto ji můžete použít všude tam, kde používáte tuhle středomořskou bylinku.
Když ji přidáte k luštěninám, zmírníte tím jejich nadnášecí efekt. Hodí se na pizzu, do těstovin, do salátů nebo jako ozvláštnění zeleninových omáček.
Z mateřídoušky se též vyrábí léčivý sirup (cukr doporučuji nahradit medem nebo rýžovým sirupem).

Pupalka dvouletá.

Jak já mám ráda pupalku!

A to z mnoha důvodů… Věřte, že opravdu stojí za zamyšlení, zda ji nezkusit pozvat i k Vám do zahrádky.

Pupalka dvouletá se jmenuje právě proto, že prvním rokem vytvoří přízemní růžici a teprve druhým rokem vyroste do výšky, podobně jako divizna. Není však vůbec choulostivá, naopak, jak ji jednou necháte vykvést a uzrát, sama se vysemeňuje a Vaši zahrádku obdaří množstvím potomků.

Vyroste do výšky až ke 2 metrům, spíše však méně. Když vyroste, v plném létě pak začne kvést. A to se vám pak dějí zázraky!

Ne nadarmo se jí říká noční kráska, večernice nebo noční svíce.

V pravidelném čase (u nás okolo 20:30) totiž rozkvétá. Pokud máte vedle sebe více kvetoucích pupalek, můžete každý den zažívat slavnost, kdy se květy znenadání velmi rychle otevřou.

Na tuto chvíli čeká noční hmyz. Její vůně je tak sladká a omamná, že je přitahuje jako magnet. Brzy po otevření si pupalky najdou hlavně noční motýly a můry.

I ony totiž vědí, že květ pupalky je krása rychle pomíjející. Vydrží nejdéle 24 hodin a poté vadne.

JAK POUŽÍT PUPALKU V KUCHYNI?
Pupalka dvouletá je známá díky blahodárnému oleji, který se používá ke zvláčnění pokožky.
Květy jsou velmi jemné a nasládlé, nejlépe tedy najdou uplatnění při zdobení dezerů. Do teplé kuchyně se příliš nehodí, zato jimi nešetřete na ozdobu slaných i sladkých jídel. Já je mám nejraději jen tak – utrhnout si kvítek přímo na zahrádce a pochutnat si na něm.

Slunečnice roční.

Slunečnice bývá jako pylodárná rostlina součástí včelařských zahrádek. Velké množství pylu mohou nabídnout květy až o velikosti 40 cm. Existuje mnoho variant, stačí vybrat tu svou nejmilejší.

Roste na dobře vyhnojeném slunném stanovišti, kvete od plného léta, některé odrůdy až do října.

V kuchyni se kromě slunečnicových semínek (že jejich ruční zpracování je ale pěkná piplačka mi dá za pravdu každý, kdo to vyzkoušel) používají k jídlu okvětní plátky (žluté části okolo hnědého středu).

JAK POUŽÍT SLUNEČNICI V KUCHYNI?
Její okvětní plátky jsou jako stvořené k tomu, aby oživily Váš talíř – za syrova je dávejte do salátů, na chléb, do pomazánek, ale i do dezertů.
Můžete je též použít do palačinkového těsta. Jak na to?
Na pánev nalijeme těsto a rozetřeme, na mokrou stranu klademe plátky květů: vytváříme obrazce nebo volně posypeme. Poté otočíme a smažíme i po květinové straně.

Smetánka lékařská.

Tuhle „obyčejnou“ pampelišku sem prostě musím zařadit. Dává totiž hmyzu tolik nektaru, jako žádná jiná. Však si vzpomeňte na své žluté nosy a kolena z dětství, když jste se vydali do květnové louky plné žlutých sluníček! Ono žluté barvivo není nic jiného než hromada pylu pro včely.

Nepředpokládám, že by si někdo z vás musel smetánku sázet. Tady stačí ponechat a zbytečně se nezbavovat těch, co už se k vám nastěhovaly dříve.

Pampelišková louka láká kdejakou vílu…

JAK POUŽÍT SMETÁNKU V KUCHYNI?
Možná nejznámějším použitím je pampeliškový med.
Já ji ráda používám třeba do smoothie – pár listů, ale i poupata nebo květy. Když budete konzumovat její pyl takto, můžete si pomoci i při alergiích.
Květy jsou dále využitelné jako ozdoba na slaná i sladká jídla. Její sytě žlutá barva potěší oči velkých i malých.
Její pupeny se nakládají s umeoctem jako kapary.

Topolovka růžová.

Topolovka růžová ´Černá Krajová (proskurník topolovka, slézová růže) - Alcea rosea ´Černá Krajová´

Tahle trvalka na nás často vykukovala z vesnických babičkovských zahrádek. A že se nedala přehlédnout! Může měřit i 2 metry.

Její velké květy jsou zdrojem pylu pro hmyz, ale jsou i léčivé pro člověka. Obsahují látky, zklidňující sliznice v dýchacích cestách.

Je důležitou léčivkou při kašlech či zánětech trávicího ústrojí.

Při výběru druhu doporučuji hledat tu s černými květy – „Černá Krajová„, je údajně nejléčivější a její fialovo – černá barva opravdu magická a na zahrádce výjimečná.

JAK POUŽÍT TOPOLOVKU V KUCHYNI?
Sušte ji na čaj, pomůže Vám při kašli. Nasušené květy pak zalijte teplou, ne však vroucí vodou, aby se zachovaly účinné látky.
Její okvětní plátky používejte hlavně do salátů, krásně je oživí, stejně tak i na obložený chléb, nasekat je můžete do bylinkového másla nebo do pomazánek.

Zavinutka podvojná.

Tahle indiánsky působící trvalka upoutá pohled každého návštěvníka Vaší zahrádky, i toho létajícího.

Na vrcholu léta vykvete tak působivě až exoticky, že vždy nestačím žasnout a obdivovat její půvab.

Její květy vábí hmyz nejen pestrostí květů, ale i silnou vůní. Pokud máte rádi pravý anglický čaj, nasušte si rostlinku do zásoby, dokáže ovonět Váš čaj lehkou bergamotovou silicí.

I zavinutku můžete najít
v „Jedlém kvartetu„.

JAK POUŽÍT ZAVINUTKU V KUCHYNI?
Můžete si ji nasušit do zásoby a používat do čajů jako voňavou i léčivou složku. Pomůže Vám např. při bolestech v krku. Ke stejným účelům si můžete vyrobit i léčivý sirup (cukr doporučuji nahradit medem nebo rýžovým sirupem).
Na dezertech nebo v salátech vynikne krása jejích květů – vyberte si tedy svou oblíbenou barvu – bude to červená nebo fialová?

Tak co, přátelé, už jste se rozhodli pro nějakou tu kvetoucí krásku, která Vám kromě parády na zahrádce pomůže přilákat a pomoci včelám, motýlům, čmelákům či můrám?

Těchto mých 10 nejoblíbenějších berte, prosím jako inspiraci. Existuje ještě mnoho dalších medonosných jedlých rostlin – jistě znáte např. dobromysl, levanduli, zvonek či hluchavky.

Pokud máte pocit, že byste rádi vyzkoušeli jedlé rostliny na talíři, ale v jejich poznávání i znalosti použití ještě trochu plavete, doporučuji Vám mrknout na JEDLÉ KVARTETO – hru, která Vás i Vaše děti naučí poznávat 32 druhů jedlých rostlin, mezi nimi i mnoho medonosných.

Za Hliněnou kuchyň, včely, čmeláky, motýly i noční můry
přeji radostné pestré sázení a zahrádkové ochutnávání

a

hezké teď ;).



Kamila Brotánková
Jsem indiánka i mamina se zástěrou. Mou vášní je jedlá zahrádka a vědomé vaření. Ráda ukazuji velkým i malým, že jíst ve spolupráci s přírodou může přinést RADOST na obou stranách. Jsem autorka e-průvodce 5 kroků ke sladkému životu bez cukru. >> Zajímá-li Vás více o mně, koukněte >>> tady na můj příběh >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů