„Jdi k šípku!“… a nasbírej si zásaditý „japonský čaj“ z jeho větviček.

Však to znáte… sem tam byste někoho i poslali k šípku…

A proč ne? Na tom nemusí být nic špatného. Naopak, ještě vám poděkuje! Jeho krev bude zase krásně zásaditá, jak jen si ráčí přát! Ještě totiž netuší, že někde blízko čeká opravdový poklad pro všechny čajomily.

Jen mu dejte s sebou košík, ostré nůžky a možná i nějakou tu rukavici, pokud se vám zdá, že by mohl hůře snášet trní.

A jde se!

Vezmeme to tamhle k tomu šípkovému keři na kopci. Zafuníme se, ale jen malinko.

Už jsme tam. Stálo to za to? Co říkáte? Kouuukněte do dálky!

A teď zase podívejte, co máme tady blízko… Ano, šípky dozrávají. Ale ty červené plůdky dnes necháme pro potěšení očí.

  1. Teď přijdou na řadu ty nůžky. Střiháme větvičky tak dlouhé, aby se vešly do košíku anebo je rovnou nastřiháme asi na 3-5 cm dlouhé kousky.


  2. Doma je položíme na plát, který se dá zavěsit nad kamna. Nemáme-li kamna, zvládneme to i s topením nebo jiným teplejším místem (dát si větvičky pod peřinu a zahřívat je vlastním tělem příliš nedoporučuji).


  3. Necháme je vysušit, dokud neztratí zelenou barvu.

  4. Pro ještě lepší chuť větvičky opražíme. Vsypeme je na suchou pánev, tu rozpálíme, oheň zmírníme a pražíme za občasného míchání pár minut. Měly by pěkně zavonět, ale rozhodně není naším cílem je nechat spálit – z pánve by se nemělo kouřit.


  5. Větvičky uchovávejte v krabičce, na jednu konvici postačí jedna malá hrst větviček.


  6. 1 hrst opražených větviček vhodíme konvice se studenou vodou, zlehka přivedeme k varu a vaříme 5-10 min. Barva je nazlátlá až dohněda. Cedíme přes jemnější sítko.
    Nevím, jak by chuť tohoto nápoje ohodnotil čajový znalec, ale mě překvapila svou výrazností a originalitou…


Pijeme místo Banchy („banči“) každodenně. Tento japonský nápoj je zásaditý, což se o jiných nedá říci. Pokud vám slovo zásaditý pramálo říká, vězte, že tělo potřebuje mít lehce zásadité prostředí, aby správně fungovalo. Opakem je prostředí kyselé – tam se daří skvěle nemocem.

Pokud bychom jedli celý den jen potravu, která nás překyseluje (tj. hlavně sladké, maso, obilniny, ovoce), naše tělo by volalo po rovnováze – ´“DEJ SI PROSÍM TĚ UŽ NĚCO ZÁSADITÉHO!“

Každodenní pití Banči, ale ještě lépe našich místních zásaditých čajů (šípkové nebo jasanové větvičky) vám tedy pomůže k nastolení rovnováhy v těle.

Musím říci, že po těch letech zkoumání, co mi dělá dobře a co ne, jsem si na tyhle čajíky moc ráda zvykla. Když třeba sním víc ovoce než je zdrávo, šálek takového čaje je pak pro mě doslova balzámem po těle…

A vězte, že i taková procházka k blízkému (nebo ještě lépe vzdálenějšímu) šípkovému keři je skvělým lékem ;).

Naplněné načervenalé dny…

a hezké teď přeji.

 

Kamila Brotánková
Jsem indiánka i mamina se zástěrou. Mou vášní je jedlá zahrádka a vědomé vaření. Ráda ukazuji velkým i malým, že jíst ve spolupráci s přírodou může přinést RADOST na obou stranách. Jsem autorka e-průvodce 5 kroků ke sladkému životu bez cukru. >> Zajímá-li Vás více o mně, koukněte >>> tady na můj příběh >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů