Pečený čaj bez cukru – jak nejlépe zužitkujete podzimní bobuloviny.

Po letních vedrech přichází podzimní vánek, který nám oblékl svetry, ba i čepice a některým i rukavice. Pozorujete, že tělo si říká nejen o změnu zvenčí, ale i zevnitř? Tedy… těžko navlékneme šálu na plíce nebo rukavice ledvinám, ale jde to i jinak, viďte? 🙂

Je to přirozené… v létě jsme mívám chuť na špagety, klidně za studena, k tomu pár kousků syrové zeleniny… Jakmile ale vytáhnu svou flísovou mikinu coby průvodce chladnou půlkou roku, chutě se změní.

Tělo potřebuje zahřát!

Pečené vás zahřeje, syrové ochladí.

Najednou si ráda uvařím jáhly nebo pohanku, k ní dýňovou omáčku s restovanou cibulkou… Jsou totiž potraviny, které dokážou zahřát nebo ochladit. A nejen samotné potraviny, záleží velmi i na jeho úpravě.

Takové jablíčko nás může ochladit, dáme-li si jej syrové anebo naopak zahřát, když si jej podusíme nebo třeba upečeme.

A tak v létě více napařujeme, blanšírujeme nebo jíme zeleninu syrovou či kvašenou a v zimě nás pomůže zahřát dušení, pečení nebo fritování. Ale o tom jindy…

V průběhu roku měníme složení talíře stejně jako oblečení…

A co kdybychom si dnes ty rukavice místo pletení upekly?
Nene, tentokrát si z vás nedělám blázny, ale… když zavřete na chvíli oči a nastavíte ruku… cítíte to? Dávám vám do nich hrneček s teplým pečeným čajem… už cítíte tu vůni? Uhodnete, co všechno skrývá?

Jedna paní se ptala, jak využít jedlé jeřabiny… Tak tedy, paní, čtěte, dnes se dozvíte, co s podzimními bobulkami jako jsou jeřáb, aronie, hlošina, rakytník…

Jak na pečený čaj bez cukru

Proč bez cukru?

Vy už asi víte, jak to mám s tím cukrem… Doma ho nemáme, a to z dobrých důvodů. Radši si zkrátka dáme to, co nám dělá dobře než to, z čeho se pak musíme léčit. Pokud tedy sladím, volím šetrnější sladidla jako rýžový sirup, datlový sirup nebo nejraději ječmenný slad.

Dnes zvolím rýžový sirup, ale do pečeného čaje klidně dejte kterýkoliv váš oblíbený.

Jaké ovoce?

Můžete použít jakékoliv místní ovoce, od jablek přes švestky po rybíz či maliny. Pečený čaj je ale skvělý v tom, že do něj můžete použít i krásné podzimní bobuloviny, které se jinam tolik neuplatňují, pro svou trpčí nebo kyselejší chuť.

Pokud chcete, můžete zvolit i mražené ovoce. Ale podle mě není mnoho krásnějšího než stát v podzimním sluníčku a větru a sbírat jedlé jeřabiny nebo jablíčka, co se na vás smějí a voní na dálku.

POZOR! Kdykoliv zde mluvím o jeřabinách, jedná se vždy o jedlý druh, např. odrůda Granatnaja je skvělá. Dnes je už velmi známá i aronie – černý jeřáb.

Jedlý jeřáb Granatnaja.

Hurá na rakytník!

Máte-li na zahradě rakytník, tak to je velká výhra. Nemusíte už kupovat citrony, z daleka dovážené. Navíc je plný vitaminu C. Kdo jej však někdy sbíral, dá mi asi za pravdu, že je to tak trochu procházka pěkně hustým a trnitým růžovým sadem. Při jeho sběru se smiřte s tím, že budete mít dlaně celé od šťávy, která občas vystříkne a sem tam budete muset snést nějaký ten píchanec. Ale stojí to za to!

A pokud nemáte na zahradě některý z těchto méně obvyklejších krasavců, zkuste se zapojit do nějakého LETS výměnného systému. U nás na Vysočině např. hezky funguje tohle.

A co ten recept na pečený čaj bez cukru? Tady je!

  1. Nasbíráme si pozdně zrající bobuloviny dle libosti jako je:
    •  jedlý jeřáb,
    • černý jeřáb (aronie),
    • rakytník,
    • hlošina,
    • bezinky,
    • šípky růže svraskalé nebo dužnoplodé
    • jedlá kalina
    • a dále jablíčka nebo hrušky…TIP: Osvědčilo se mi mít ve stejném poměru plody TRPKÉ, KYSELÉ A SLADKÉ. Avšak pokud potřebujete čaj opravdu do sladka, můžete mít 2/3 jablek a zbytek bobulovin.
      Konkrétně jsem tedy měla: 2 hrnky jablek, 2 hrnky rakytníku, 2 hrnky ostatních trpčích bobulovin.


  2. Plody umyjeme, zbavíme tvrdých stopek a jadřinců, jablíčka nakrájíme na měsíčky a dáme do hlubšího pekáče.

     


  3. Přidáme:
    • 1 hrnek rozinek
    • 1 P.L. skořice
    • 1 P.L. mletého hřebíčku (nebo perníkového koření),
    • 2 P.L. šťávy zázvoru (ale jelikož ten se vysokou teplotou ničí, je lepší jej nakapat až před samotným zavařováním),
    • 2 P.L. mirinu (rýžové víno, lze zakoupit ve větších zdravých výživách nebo třeba tady. není nutný, ale vytvoří vánoční atmosféru)
    • 2 šálky rýžového sirupu – můžete dát více i méně, podle toho, jaký jste sladumil.
    • nezbytnou špetku soli.
    • podlijeme vodou. Jen tak, aby byla vidět, ne, aby se v ní ovoce topilo, obvykle stačí pár šálků. Použili jste-li však ovoce mražené nebo také, co hodně pouští vodu, stačí jen pár lžic vody.

  4. Pořááádně promíchejte.


  5. Pečte 45 min na 2OO°C.

  6. Zavaříme následovně:
    • Sklenice i víčka umyjeme v eko prostředku na nádobí a necháme usušit v troubě nebo okapat, nesušíme je utěrkou, kvůli bakteriím.
    • Sklenice plníme cca 2 cm pod okraj. (Ovoce by mělo být ponořené. Není-li, naplňte sklenici ovocem 2 cm pod okraj a zároveň zalijte horkou vodou, aby bylo ovoce ponořené).
    • Okraj sklenice otřeme čistou utěrkou namočenou v alkoholu, aby ani jedna bakterie neměla šanci a zavíčkujeme.
    • Zavaříme v zavařovacím hrnci nebo v troubě takto: Do hlubšího pekáče nebo hrnce položíme utěrku nebo kousek látky a naskládáme sklenice.
    • Zalijeme pekáč vodou asi do 1/3 sklenic.
    • Zavařujeme 30 min na 80°C.


  7. Necháme odpočívat ve sklepě nebo na jiném temném chladném místě.

  8. Když máme chuť na hřejivou vánoční atmosféru, hrneček naplníme pečeným čajem do 1/4 až 1/3, dle chuti a zbytek zalijeme horkou vodou. Kdo má pocit, že potřebuje ještě víc sladkému, přidá si další porci rýžového sirupu a / nebo obejme nejbližší dobrou duši  (= skvělý lék na touhu po sladkém ;)).


A DĚTI? Tuhle dobrotu ocení také! Z rýžového vína se vysokou teplotou alkohol vypaří, zůstane jen příjemná vůně. Moc rádi budou lovit ovoce jako poklad ze dna moře :).

Přeji vám hřejivé chvíle se svými milými

a

hezké teď

(protože to je to jediné, co nám opravdu patří – přítomná chvíle). 😉

Jsem indiánka i mamina se zástěrou. Mou vášní je jedlá zahrádka a vědomé vaření. Ráda ukazuji velkým i malým, že jíst ve spolupráci s přírodou může přinést RADOST na obou stranách. Jsem autorka e-průvodce 5 kroků ke sladkému životu bez cukru. >> Zajímá-li Vás více o mně, koukněte >>> tady na můj příběh >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů