Placky od oka podle Galala – vyzkoušejte elfský chléb na cesty.

Když jsem tenkrát studentsky pobývala 3 měsíce v katalánské Léridě, našly jsme si s jednou Martinou útulný byteček, se čtyřmi pokoji. Kromě nás tam žili indičtí manželé Hiren a Rinkú a v tom nejmenším pokojíku přebýval egypťan Galal. Když jsem ho poprvé uviděla při prohlídce bytu, trochu jsem zapochybovala, jestli o tom, že bych měla bydlet vedle tohohle týpka.

Působil tak, jakoby zrovna vstával po proflámované noci a když promluvil, jeho angličtině jsem rozuměla asi tak jako rodu faraona Tutanchamóna.

Jestli jste byli někdy v Katalánsku, asi už víte, že je to země mnoha tváří :).

S Martinou jsme to ale riskly 🙂 a nakonec jsme poznaly, že bydlíme s bezva lidmi. Ukázalo se, že Galal je velmi skromný kluk, jehož kruhy pod očima nejsou způsobené ani tak pařbou na techno party jako spíš častým ponocováním při studiu lékařské fakulty.

Jó, tenkrát ještě moje vaření spočívalo v tom koupit si bagetu a k tomu „nějakej ten sejra“.
A tak jsem jsem žasla, když jsem jednou přišla do kuchyně a Galal tam zručně válel jakési placky a pekl je na malé pánvičce. Vonělo to tam božsky!

Zvědavě jsem sledovala, jak to vlastně dělá. Měl malý váleček, který je zřejmě pro egyptského cestovatele povinná výbava. Pečící papír buď neměl nebo neznal, a tak válel mezi novinovým papírem. Budiž ti odpuštěno,, milý egypťánku!

Poté, co jsem ochutnala placku s fazolovou směsí, jsem uznala, že tohle je nejlepší jídlo, které jsem od mé španělské cesty ochutnala. Moje bagety i sejry všeho druhu se mohly jít zahrabat.

A tak jsem si včera na tohoto mého nezapomenutelného spolubydlícího vzpomněla a rozhodla se zkusit ony placky. S fazovolou pomazánkou jsou totiž nejen vydatné – dokáží na dlouho zasytit, ale jsou skvělé i na cesty jako takový (kdo znáte Pána prstenů) elfský lembas. Jsou lehoučké a vydrží dlouho.

A pokud je dáte dohromady s luštěninami i zeleninou,
bude spokojené i vaše tělo, toužící po zdraví.

Protože ale patřím spíš mezi nevážiče a neměřiče a leckdy se mi ani hrníčkovou kuchařku otevírat nechce, šla jsem na to oblíbenou metodou „od oka“. Pokud nepatříte do této skupiny kuchařů / kuchařek a raději dáte na gramy či mililitry, můžete vyzkoušet červnový recept v Nekonečném kalendáři. Nebo spolu s dětmi objevte knížku Evy Takové, tam je recept na Arabský chléb.

Odvážný, nevázaným a odvázaným kuchařům a kuchařkám doporučuji tento postup:

Placky od oka

Budete pořebovat:

  • kukuřičnou mouku
  • hladkou špaldovou nebo bílou mouku
  • nerafinovanou sůl
  • olej na smažení
  • prdopeč (prášek do pečiva) bez fosfátů
  • vlažnou vodu

Na fazolovou náplň:

  • uvařené fazole do velmi měkka (např. Pinto, Navy nebo Červenou ledvinu)
  • orestovaná cibule nakráj. na malé kostičky
  • mrkev
  • kedluben
  • sušená rajčata
  • čerstvou bazalku či majoránku
  • tamari
  • umeocet

A k tomu nějakou kvašenou a svěží zeleninu, např. okurku.

1. Do větší mísy či krajáče nasypeme asi 3 díly kukuřičné mouky a 1 díl špaldové / bílé mouky. Množství podle toho, kolik placek budete potřebovat. Když nespotřebujete všechno těsto, v klidu počká do příštího dne v lednici.


2. Přisypeme také 1-2 čajové lžičky soli, 1 polévkovou lžíci prdopeče a pořádně zamícháme.


3. Dodáme několik vrchovatých lžic oleje (lze přidat i trochu olivového) a vlažnou vodu. S tou opatrně, vždy trochu nalijeme a zamícháme. Chceme docílit takové konzistence, z které jde udělat tvárná kulička, která nelepí.

4. Z těsta vždy oddělíme menší hrst těsta, v ruce vytvarujeme kuličku, položíme na pečící papír a druhým pečícím papírem přikryjeme (takhle to šlo skvěle, placky se vůbec nelepily na vál). Vyválíme tak tenkou placku, jak se jen odvážíme a položíme na suchou rozpálenou pánev. Máme-li dvě pánve, tím lépe, půjde to rychleji.

 

5. Pečeme po obou stranách do zlatova (několik minut).

6. Fazole namočené přes noc ráno slijeme a v nové vodě vaříme cca 1 hod.

7. Přecedíme a přidáme k nim orestovanou cibuli, na menší kousky nakrájená sušená rajčata, nahrubo nastrouhanou mrkev a kedluben a polijeme omáčkou tamari a umeoctem (ochutnáváme a postupně přidáváme, až je to „ono“!). Čerstvá majoránka či bazalka dá jídlu znamenitou chuť.

8. Nejen muži ocení, když budou placky vonět česnekem. Můžete jej tedy přidat k fazolím anebo nastrouhejte česnek do pesta a to pak natírejte pod pomazánku.

 

9. Pro dobré trávení přidáme kopeček kvašené zeleniny a syrové zeleniny. Chcete si připravit nejen chuťový zážitek, ale i požitek pro oči, zkuste spiralizér – z okurky, mrkve nebo kedlubny vytvoří tenké špagety.

Tyhle placky jsme pekly s dcerou, pomáhala mi je obracet. A s tvořivým elánem jí vlastním sama vymyslela, že by se do kousku těsta dalo schovat naše domácí pidi rajčátko. I to jsme opekly na pánvi z obou stran – bylo to skvělé!

A přitom jsem jí povídala o tom, jak jsem potkala Egypťana Galala. Dostanete-li otázku „A co je Egypt?“, můžete sáhnout po jedinečné knížce Mapy. „Koukej, tady je ten chleba! Mami, on leží na tom Egyptu??“

Přes Středozemní moře mávám Galalovi a vám přeji dobrou vypečenou chuť

a hezké teď.

Jsem indiánka i mamina se zástěrou. Mou vášní je jedlá zahrádka a vědomé vaření. Ráda ukazuji velkým i malým, že jíst ve spolupráci s přírodou může přinést RADOST na obou stranách. Jsem autorka e-průvodce 5 kroků ke sladkému životu bez cukru. >> Zajímá-li Vás více o mně, koukněte >>> tady na můj příběh >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů