Pojďte se napást! Lékárna jménem Příroda vydává i bez receptu.

Dnes jsem uvažovala nad tím, kdy se asi zase budeme moct nabaštit zeleného. Dlouho nezůstalo u přemýšlení. Náš malý chlapík mi dával jasná znamení, že bude nejlepší co nejdřív vyrazit na zahrádku. Už se mi nechtělo potřetí utírat rozlité pití ani převlékat malinké ponožky v neposedných nožkách… Tenhle panáček potřebuje VEN! 

Vzali jsme i foťák, a tak se můžeme dnes podělit o to, co jsme viděli i s vámi. Hezky zčerstva.

Jestli si ťukáte na hlavu, a říkáte si, proč byste se měli pást jako koza, rozumím. Jsou lidé, pro které TOHLE NENÍ NORMÁLNÍ. Ale budeme-li se držet jen starých vzorců chování a nebudeme zkoušet nové věci, možná že také nezažijeme nic tak radostného jako je třeba zažít nové báječné chutě, které se v divoké zelenině skrývají. Není třeba kupovat teď saláty z Itálie v potravinářské fólii balené. Ze země raší veliká hojnost všeho zeleného a bude jí více a více.

A věděli jste, že právě takový vyšlechtěný salát se nemůže s lecjakou bršlicí nebo ptačincem měřit, co do obsahu minerálů a vitamínů?

První jsme potkali PAŽITKU, která se ve vroucím objetí s rozchodníkem drala na světlo. Jak ji použít si asi umíte představit…

Ale i takový JETELÍČEK už teď běžně potkáte. Jako ozdoba na jídlo je prostě epesní! A jedlý.

Máte na zahrádce PLICNÍK? Miluji barvu jeho květů. A ty puntíkaté listy, mmmm… Je to pro mne taková jarní hortenzie. Ale na rozdíl od ní můžete plicník přidat i na talíř. Z květů děti rády vycucnou nektárek a zbaští jej také.

Konečně zase ožil můj oblíbený „záhonek“ s KOPŘIVAMI. Jsou ještě maličké, ale už tak plné síly! Dávejte je do čaje, do polévky nebo k luštěninám.

Když většina zahradníků vidí rašit tuhle rostlinku, vrásky na jejich čele vystoupí. „Zase je tu ten plevel!!“ Ano, BRŠLICE KOZÍ NOHA se ráda rozrůstá. A tak nejlepším řešením, jak s ní „bojovat“ je sníst ji. Začněte už teď, mladé lesklé lístky jsou nejlepší syrové. Má jemnou mrkvovou chuť.

I CIBULE ZIMNÍ ukazuje své duté listy. Její štiplavá chuť povzbudí trávení a dá říz lecjakému jídlu.

Jaké tvary ta Příroda dokáže vykouzlit, říkám si… Tady vytvořila KOZLÍČEK POLNÍČEK. Zobejte jej syrový, Váš talíř rád korunuje svou růžicí.

A pokud jste loni sázeli ČESNEK (nebo jako my předloni a loni jsme na něj zapomněli), můžete do jídla použít jako posypku na jemno nakrájené lístečky.

Jestli jste si ještě do zahrádky nenasadili ČESNEK MEDVĚDÍ, doporučuji jej dát někam do vlhčího polostínu. Na jaře se vám odmění chutnými listy s výraznou chutí česneku.
POZOR: Nespleťte si jej s konvalinkou – česneková vůně Vám poradí.

Prvosenek je více druhů. Ty naše se jmenují PRVOSENKY vyšší a mají jedlé listy. A až vykvetou, na zahrádce přibude další žlutá a jedlá kráska.

A nakonec na nás ještě zamával PTAČINEC ŽABINEC. Půvabné jméno patří této drobounké rostlince s drobounkým bílým květem. Najdete ji na půdách bohatých na živiny.
Jeho lístečky mají svou typickou okurkovo-salátovou chuť.  A moc bych se divila, kdyby nerostla někde ve Vašem blízkém okolí…

Do lékárny moc často nechodím. Ale do této ano. Jmenuje se PŘÍRODA. Od jara do podzimu má otevřeno 24 hodin denně, vydává i bez receptu a ZADARMO! Není to nádhera?
Pojďme vyrazit ven a hledejme jedlé zelené krásky, které z obyčejné čočky a rýže vykouzlí hotové umělecké dílo a na jazyku chutná… no, však sami poznáte jak…

Hezké zelené, trochu divoké teď.

Jsem indiánka i mamina se zástěrou. Mou vášní je jedlá zahrádka a vědomé vaření. Ráda ukazuji velkým i malým, že jíst ve spolupráci s přírodou může přinést RADOST na obou stranách. Jsem autorka e-průvodce 5 kroků ke sladkému životu bez cukru. >> Zajímá-li Vás více o mně, koukněte >>> tady na můj příběh >>
Komentáře
  1. Bětka napsal:

    A pak přibudou ještě sedmikrásky, u nás už kvetou, naše děti je milují. A loni jsem objevila pampeliškový kořen, to je dobrota!

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů