Poslední letošní pickles? Zkuste si uchovat teplé dny s rozchodníkem a měsíčkem.

V posledních letech to pro mě byl strašák. I přesto, že ještě před nedávnem (když ty roky nepočítám) jsem zimu milovala.

Napadne sníh. Na obloze není často vidět ani slunce ani hvězdy.
Všechno to kvetoucí a zelené a jedlé je pod peřinou.

Punčochy a mikiny bych vyměnila za letní sukně a tílka. V posledních letech mám v zimě často zaječí úmysly, sbalit se a odletět někam, kde to hřeje.

Ale je to tady. Má cenu počítat dny do března? Nadávat na závěje, spílat, že je hnusně…?
Já to tak letos už nechci. Letos si chci užít zimu i s tím, co všechno k ní patří.
A tak budou návštěvy a ohýnky na sněhu a další radosti!

Jak si schovat teplé dny?

Dnes mám pro vás jeden tip, jak si uchovat teplé dny. A ještě k tomu posílíte svou imunitu, protože kvašená zelenina je parádní věc pro střevní mikroflóru, a tam naše imunita začíná.

Na poslední podzimní pickles budete potřebovat:

  • 1 kapustu
  • 1 větší mrkev
  • 1-2 hrsti rozchodníku
  • 1% nerafinované soli
  • různé jedlé květiny (např. měsíček) nebo jiné jedlé rostliny podle toho, co u vás právě roste.
  • TIP: Já jsem jej nepoužila, ale můžete přidat i koření, např. kmín.

 

CO JE TO ROZCHODNÍK?

Latinsky Sedum reflectum.
Rostlina, které přežije (téměř) vše podobně jako netřesk.
Často ji najdeme na skalkách nebo jiných suchých místech.
Má jedlé listy, které jsou plné vody, chutnají PO OKURKÁCH!

A jak na to pickles?

  • Kapustu nakrájíme na plátky. Já to mám tak, že tenoučké plátky prostě neumím. Ale vám to třeba půjde lépe. Cílem je to, aby se vám pak pickles dobře nabíralo a chroupalo. Dáme ji do velkého krajáče.

 

  • Ke kapustě nahrubo nastrouháme mrkev.
  • Přidáme i tolik rozchodníku, kolik se jen odvážíme :). (používáme jen drobné lístky bez stonku).

 

  • Vyběhněte na zahrádku a berte vše jedlé a dobré.

  • U nás to bylo spoustu měsíčku, novozélandský špenát (který mrazy zvládl ve skleníku), petrželka a kdoulovec. Vy ale můžete použít cokoliv vás zaujme a víte, že je to jedlé. Co takhle ptačinec žabinec nebo krvavec?

 

  • Otrhejte okvětní lístky měsíčku, na tenko nakrájejte zelenou zeleninu a kdoulovec nastrouhejte nahrubo (stačí jen 1 kousek na 1 velký krajáč).
  • Směs posypejte nerafinovanou solí (cca 1% na dané množství) a poooořádně prohněťte až začne ze zeleniny téct šťáva.
  • Můžete takto nechat zeleninu půl hodiny odstát a pak znovu prohněťte.

 

 

  • Zeleninu nacpěte do kvašáčku nebo do větší sklenice. Je nutné, aby vršek nebyl na suchu. Pokud je zelenina spíš sušší, zalijte ji převařenou vychladlou vodou tak, aby voda byla vidět a zelenina neosychala.
  • Kvašáček zatížíme těžítkem a zagumičkujeme, do sklenice položíme druhou menší sklenici, která se vejde do té první.
  • Přikryjeme čistou utěrkou.

 

  • Po 3-5 dnech zeleninu vyndáme z kvašáčku a uchováváme ji zavřenou ve sklenici v ledničce. Vydrží i několik týdnů, pokud svrchu neosychá.
  • Používáme nejlépe každý den, klidně i vícekrát denně. Naše střevní mikroflóra a tedy i imunita nám poděkuje.
  • A až zase zahrádku pokryje sníh, můžeme si její jedlé krásy připomenout na talíři ;).

Za každou lžíci pickles ke každému jídlu vám vaše imunita poděkuje!

Hezké teď vám přeji…

 

Jsem indiánka i mamina se zástěrou. Mou vášní je jedlá zahrádka a vědomé vaření. Ráda ukazuji velkým i malým, že jíst ve spolupráci s přírodou může přinést RADOST na obou stranách. Jsem autorka e-průvodce 5 kroků ke sladkému životu bez cukru. >> Zajímá-li Vás více o mně, koukněte >>> tady na můj příběh >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů